Når det kommer til at have lækre friluftsoplevelser, så er der ikke mange ting, der er så fede som at backpacke. Det er en helt unik rejseform, hvor man bærer alt, hvad man kunne få brug for i sin backpacker rygsæk. Det har i mange år været en favorit for de aktive friluftsmennesker, der ikke ønsker at sidde fanget på et turistfyldt hotel, hvor alle måltider og aktiviteter er bestemt for en. Backpacking er indbegrebet af personlig frihed når det kommer til rejser, for den eneste der bestemmer farten og ruten er dig selv. Så hvis man en dag føler sig lidt uoplagt, så går man bare ikke så langt, men hvis man modsat har en rigtigt god dag, så kan man gå ekstra langt. De eneste begrænsninger er din egen motivation og mulighederne for at finde steder at overnatte. Men opholder man sig i et land med allemandsret, så er der jo ikke noget problem.

Det kræver en god fysisk form, for man kommer til at gå mange kilometer og der er overraskende mange ting, som man skal have med på turen. Det betyder, at der er en del forberedelse, som man absolut ikke må sjuske med, ellers kan man risikere at stå i en situation, hvor hele turen bliver spoleret, fordi man glemte noget væsentligt.

Produkter

 

 • 999,00DKK - Gå til Produkt

  Her har vi en mellemstørrelse rygsæk i absolut topkvalitet, der egner sig helt specielt til dem, der elsker letvægtsrygsække og som går meget op i at slæbe så lidt som muligt. F10 Alplite 45 Vango er en rygsæk, som vil kunne gøre dine vandreture til en enestående oplevelse, hvor du knap kan mærke, at du slæber rundt på en del kilo.

  Den er bygget på samme fundament som den prisvindende rygsæk F10 Alpine, der især har udmærket sig ved et minimalistisk design og masser af tilpasningsmuligheder. AF10 Alplite benytter et lettere materiale, så du har mindre at bære på. Når det kommer til backpacking, så kan selv et halvt kilo fra eller til gøre alverden til forskel.

  F10 Alplite er en rigtig alsidig taske, der har masser af forskellige muligheder, afhængig af ens behov. Der er flere forskellige punkter, hvorpå man kan fastgøre ekstraudstyr, således at men nemt og hurtigt har adgang til det. Det kan være en lommelygte eller lignende. Desuden er der vedhæftningspunkter til en økse eller andre redskaber, som man kunne tænkes af få brug for på turen. Dette er alt sammen med til at gøre det til en alsidig taske, som kan dække næsten alle behov.

  Rygsækken er desuden udstyret med et ventilationssystem til ryggen, så det bliver en let og luftig oplevelse at benytte den. Lynlåsene er specielt designet til at være vandtætte, så man behøver ikke frygte at ens tinge bliver gennemblødte, selv ved kraftig nedbør.

  Kort sagt så er F10 Alplite 45 Vango en fremragende rygsæk, som man med fordel kan købe, hvis man leder efter en let og alsidig rygsæk.

  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  999,00 0,00 999,00 Gå til butikken

Find den helt rigtige rygsæk til turen

Som man sikkert kan regne ud, så er der én ting, som er vigtigere en noget andet, når det kommer til at være godt forberedt til en backpackingtur. Det er naturligvis rygsækken, hvor man skal opbevare alle sine ting under turen.

Det er uhyre vigtigt, at man sørg er for at have den rette rygsæk, som passer til ens behov. Som tommelfingerregel kan man sige, at der er tre faktorer, som man skal overveje, når man skal vælge sig en rygsæk til backpacking.

 • Størrelsen på rygsækken
 • Rygsækkens ekstraudstyr
 • Pasformen på rygsækken

Det er disse tre ting, som kan komme til at gøre hele forskellen. Hvis rygsækken ikke opfylder alle de krav, som man har så er der en god chance for at det kan have en negativ indflydelse på hele turen. Så sørg for at vælge den helt rigtige fra starte, og gå ikke på kompromis bare for at spare et par hundrede kroner.

Nu gennemgår vi de forskellige faktorer og hjælper dig, så du kan finde den rygsæk, der passer dig og som er den rette til din rejse.

Størrelsen på rygsækken

Som sagt før så er rygsækkens størrelse noget af det mest afgørende. Det er fordi, at det afgør hvor meget udstyr og hvor mange forsyninger man kan have med på turen. Der er ikke noget værre end at købe en rygsæk, for at blot at opdage, at den er for lille til en 7 dages tur, når det er hvad man har planlagt. Vær derfor sikker på, at taskens kapacitet er passende.

Til en lille weekendtur, hvor man er afsted 1-3 dage, behøver man ikke en specielt stor taske. En vandtæt rygsæk med en kapacitet på 30-50 liter burde være rigeligt. Det er selvfølgelig afgørende, at man har selvdisciplinen til ikke at pakke for meget. Det er noget man lærer med tiden, men når man først har den, så er den lette følelse af en lille taske helt utroligt god. Sørg generelt for at pakke letvægts genstande og medbring ikke noget, som du ikke får brug for. Du vil blot fortryde det, når turen begynder.

Til en noget længere tur på 3-5 dage er det en rigtig god ide, at skaffe en lidt større rygsæk, så man kan medbringe flere ting. Hvis man skal backpacke i lunt/varmt klima så er en kapacitet på 50-80 liter passende, da det giver mulighed for at pakke ekstra ting ned, men uden at det bliver for tungt i længden. Det er den mest populære størrelse, da den er meget alsidig og kan stille de flestes behov.

Til de helt lange ture, hvor man er afsted i over 5 dage af gangen kræver det, at man har en taske med en kapacitet på over 70 liter. Dette er fordi, at man på så lang en tur har brug for ekstra tøj, forsyninger og alt muligt andet udstyr, som man ikke nødvendigvis behøver på en kortere tur. De er også det foretrukne valg for de, der tager på vandreture i koldt klima/snevejr. Den kan nemt indeholde ekstra varmt tøj, en varmere sovepose og et telt til alle klimatyper (Disse har typisk flere stænger). Men de store tasker er også et populær valg for forældre, der har deres børn med på vandretur, fordi de ofte bærer en masse af børnenes udstyr. Man kan naturligvis god finde en mindre rygsæk børn kan benytte, men det meste af deres udstyr bæres af forældrene.

Rygsækkens ekstraudstyr

Det er dog ikke kun størrelsen på rygsækken, der har betydning. Rygsække i dag kommer med så meget ekstra udstyr, at det kan være noget af en opgave at overskue det. Men hvis man har en god ide om, hvordan ens tur skal forløbe, så kan man uden de store problemer vælge det helt rette ekstra udstyr.

Rammen:

Rygsækkens ramme har stor betydning for, hvordan en rygsæk er opbygget. De fleste rygsække der bliver solgt i dag har en indbygget ramme, der nærmest klæber sig til kroppen, så man bedre kan holde balancen selv på meget ujævnt terræn. De kan have en masse forskellige vægtfordelene fordele, der f.eks. flytter en del af vægten til hofterne i stedet for ryggen. Der er klart den mest brugte type af ramme i dag.

Den eksterne ramme giver en bedre stabilitet, hvis man har tunge irregulære genstande med. Den giver dig desuden god ventilation til ryggen og så har men glimrende mulighed, for at hænge ting på rammen, der måske ikke passer ind i tasken. Det er den gammeldags type backpacker rygsæk, som nok er lidt forældet, men som stadig har sine fordele.

Fo de der elsker ultralet backpacking er den rammeløse rygsæk et godt valg. Hvis man vil gå hurtigt eller klatre meget, så er det en god idé at benytte en fleksibel taske, der ikke føles stiv.

I sidste ende er det en smagssag, men til almen backpacking er en taske med indbygget ramme nok det bedste valg.

Ventilation

Det måske som noget, der har med huse at gøre, men det er en funktion, som de fleste rygsække af god kvalitet tilbyder. Et fleksibelt net, der holder selve rygsækken nogle centimeter fra din ryg er med til at forhindre, at man får sveder unødigt og får den klistrede, svedige fornemmelse, som man kun kender alt for godt fra billigere rygsække.

Rygsækkens åbninger

De fleste rygsække der sælges i dag åbnes i toppen, så man skal være opmærksom på, hvordan man pakker sine ting, da det er så belastende at skulle tømme hele rygsækken, fordi man har lagt noget nederst. Så husk altid at pakke de ting nederst, som man du ikke skal bruge i løbet af dagen.

En anden løsning kunne dog være at købe en rygsæk, som kan åbnes i siden. Mange rygsække i dag kan åbnes i siden via en lynlås, så man nemmere kan få fat i ting dybt nede i rygsækken. Det er dog langt fra standardudstyr, så hvis man ønsker det, så skal man være opmærksom.

Lommer på rygsækken

De fleste rygsække til backpacking har en eller flere lommer, så man kan opbevare ting, der enten ikke må presses for meget eller som man skal bruge ofte. Disse lommer findes i flere forskellige typer.

Elastiske sidelommer er ret standard og findes på næste alle tasker i dag. De er smarte fordi de kan strækkes. På den måde kan man opbevare vandflasker, teltpæle og andet udstyr i dem.

Til mange større tasker er der en flad lomme, som tidligere blev benyttet til en lille spade, men i dag bruges de til alt lige fra kort, en let jakke eller andre letvægtsgenstande.

Frontlommen er også ret almindeligt og er fremragende til at bevare små lette genstande, som ikke nødvendigvis må komme ned i tasken.

Rum til soveposen

En lomme med lynlås, der oftest befinde sig nederst på rygsækken. Den er fremragende, hvis man ikke ønsker at have sin sovepose i en separat pose. Men den kan også med fordel benyttes til andre genstande, som man gerne vil have nem adgang til.

Regnslaget

Der er ikke noget der er værre end regn på en vandre tur, medmindre man altså har glemt sit regnslag. For så er det pludselig rigtigt irriterende, da alle ens genstande er gennemblødte. Sørg derfor for altid at medbringe et regnslag til rygsæk, så tasken forbliver dejligt tør.

Rygsækkens pasform

Det er vigtigt at din rygsæk passer til din krop, og her skal du bide mærke i, at det intet har med din høje at gøre. Det er størrelsen på din torso, der betyder noget her. Det vil sige, at når du er ude og købe rygsæk, så prøv flere forskellige modeller og størrelser, så du kan finde den der passer lige til dig og din torso. Få også sælgeren til at lægge ca. ti kilos vægt i tasken, så du kan mærke hvordan den føles i fyldt tilstand.

Derudover skal den passe således, at vægten fordeles ud på dine hofter. På den måde skåner du din ryg og kan holde til længere vandreture. Ca. 80 procenten af hele taskens vægt skal bæres af dine hofter.

Hvilken rygsæk skal man så vælge?

Nu har vi gennemgået hvad en rygsæk skal indeholde og hvordan du bedst finder den der passer til dig. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan komme med et par gode ideer, så du kan få inspiration til en god billig rygsæk, der stadig bevarer den gode kvalitet.

Find den rygsæk der passer til dig og dine behov

Det er meget en personlig ting at købe en rygsæk til backpacking. Derfor er det også vigtigt, at man får prøvet den, før man køber den. Så gå ind i en god friluftsbutik og prøv forskellige rygsække indtil, du finder den som lige passer dig. Men køb den ikke der. Gå hjem og bestil den online da der ofte er rygsæk udsalg eller andre gode rygsæk tilbud, som du vil kunne drage nytte af. God tur.