Da træmøbler er lavet i et eller flere hele stykker træ, findes der ikke to møbler der er ens, knaster og årer er altså med til at gøre hvert møbel unikt. Men fælles for dem alle er at de skal vedligeholdes for at holde. Her får du en guide med tips til hvordan du selv vedligeholder dine træmøbler.

Produkter

Generelt Information

Møbler i træ er altid i en forandringsproces, det vil altså sige at dine træmøbler kan ændre sig gennem hele deres levetid. De ændringer som kan forventes at ske er for eksempel træets struktur og små farve ændringer. Specielt i starten må det forventes at træmøbler ændre sig, og det er derfor vigtigt at passe ekstra godt på dem. Undgå derfor at opholde dem i direkte sol og at have vaser eller lignende stående.

Sæbe- og ubehandlede træmøbler.

Er dine træmøbler ubehandlede bliver de meget nemt påvirket af sollys, og får nemt skjolder eller efter de genstande du har stående på dem. Derfor anbefales det at du behandler ubehandlede træmøbler med en olie- eller sæbebehandling hvis du har intentioner om at gøre brug af træmøblet.

I det daglige bør rengøring kun ske ved aftørring med en ren og tør klud af bomuld. Ved en grundig rengøring kan man godt bruge en sæbeopløsning til rengøring, men for at forlænge møblets levetid bør det ikke ske for jævnligt. En sæbeopløsning består er ¼ dl sæbespåner til 1L vand. Sæbespåner kan købes flydende. Brug ikke for varmt vand når du tørrer af, så lad blanding køle til det er lunt. Efter rengøring tørres overfladen af med en ren og tør klud i bomuld.

Kræver træmøblet ekstra grundig rengøring kan en blød børste benyttes, efterfulgt af hurtigt aftørring.
Fedtpletter fjernes med renset benzin, som kan købes i de fleste byggemarkeder.

Ved slibning bør du benytte sandpapir nr. 220, og slibning foregår langs træets årer.

Oliebehandlede træmøbler.

Til de oliebehandlede træmøbler anbefales det at bruge en ren og tør klud af bomuld eller en hårdt opvredet i sæbevand efterfulgt af hurtigt aftørring. I tilfælde af at overfladen bliver blakket, bør du påføre olie på det blakkede område og det er her vigtigt du benytte den rette olie. Heldigvis har de forskellige olier navner efter hvilken træsort de er til, så som bioolie, teakolie, palisander osv. Hvis du kommer for meget olie på træoverfladen kan du benytte mineralsk terpentin. Følg brugsanvisningen på den valgte olie.
Trænger hele træmøblet til en ny omgang olie, så bør du give overfladen en let slibning med vådslibepapir nr. 320, husk at slib langs træets årer. Påfør olie som anvist på beholderen.

Lakerede træmøbler.

På lakerede træmøbler bør anvendes en ren klud eller en klud hård opvredet i ren vand. Vær ekstra omhyggelig når du rengør lakerede træmøbler, da mange af dem ikke tåler fugt og meget nemt får skjolder. Der kan benyttes sæber og milde rengøringsmidler, men straks aftørring er streng nødvendigt. I tilfælde af grimme mærker på overfladen en god lak polish benyttes, og der følges anvisningen. Ønskes en om lakering bør du kontakte en møbelsnedker eller lignende.

Voksbehandlede træmøbler.

Ved voksbehandlede træmøbler er det igen vigtigt du straks tørre op hvis der spildes. Aftørring skal ske med en tør bomulds klud. Hvis der opstår pletter eller plamager, skal disse fjernes når møblets overflade er tør. Ved grundig rengøring kan der benyttes mineralsk terpentin, efterfulgt af hurtig aftørring. Ønsker du af slibe overfladen skal der være langs med årene og helst med sandpapir nr. 220. Efter slibning kan bør møblet genbehandles med en tyndt lag møbelvoks, valgt efter træsort. Det anbefales at spørge møbelhandler om hvilket voks du skal bruge og derefter følge brugsanvisningen på voksen.

Ludbehandlede træmøbler.

Ludbehandlede møbler skal efterbehandles, men kræver specielmidler. Rådfør dig derfor med en møbelhandler om hvilke produkter du bør benytte og følg derefter anvisning på produktet. Bliver ludbehandlede møbler ikke efterbehandlet vil de typisk udtørre og kan i værste fald sprække, revner og slå sig.