Som ammende kvinde kan ammeindlæg være en helt uundværlig ting i hverdagen.

Når du ammer, så kan det ske, at produktionen overstiger dit barns behov. Det kan resultere i lækning fra brysterne, så det kan blive nødvendigt med ammeindlæg. Det kan blive en pinlig tur til supermarkedet eller familiefesten, hvis blusen pludselig bliver våd af modermælk.

Ammeindlæggets formål
Et godt ammeindlæg skal være diskret, og det skal have en god pasform. Hvis du har store brystvorter, passer det måske ikke med et ammeindlæg med en lille omkreds. Ammeindlægget skal ikke kunne krølle, når du bruger det. Dertil skal det selvfølgelig have en god sugeevne. Hvis du har en tendens til at lække meget modermælk, så kan du på denne måde sikre dig, at modermælken ikke løber igennem ammeindlægget, inden du opdager, at det skal skiftes.

Ammeindlægget skal også sørge for at holde dit bryst varmt. Hvis brysterne bliver kolde, så løber mælken langsommere, og det kan hæmme mælkens flow. Hvis modermælkens flow hæmmes, så øger det risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse.

Dertil skal ammeindlægget også holde brystet tørt. Hvis dine bryster er våde i ammeindlæggende, så øger du chancen for at få svamp i brysterne. Hvis du har tendens til svamp, anbefaler man derfor ikke engangs ammeindlæg, da de ofte er produceret af plastik, som øger fugtigheden.

Produkter

 • Mininor Ultra ammeindlæg er meget tynde engangs indlæg, der har en ekstra absorberende kerne. Det kan hjælpe med at suge overskydende brystmælk, og beskytte dit tøj. Indersiden er lavet af uvævet stof, der er åndbart. Det uvævet stof forhindrer, at ammeindlægget klistrer sig fast til huden.

  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  32,95 29,00 61,95 Gå til butikken
 • Joha har fremstillet ammeindlæg i 100 % Merino uld, der er ekstra trygge. Disse ammeindlæg både varmer, beskytter og absorberer brystmælken. Brug ekstra tykke ammeindlæg, hvis du fryser meget, så du undgår en brystinfektion.

  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  99,00 29,00 128,00 Gå til butikken
  99,95 29,00 128,95 Gå til butikken
 • Disse ammeindlæg fra Joha er kavet i 85 % uld og 15 % silke. De sørger for at holde dine bryster varme. Derudover har ammeindlæggene en ekstra lille lomme, så du nemt kan have et ekstra engangsammeindlæg i til de tider, hvor mælken løber. Ammeindlæggene er dejligt bløde og derfor meget behagelige at have på.

  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  149,00 29,00 178,00 Gå til butikken
 • Lansinohs ammeindlæg er et 3-lags indlæg, som stadig er meget tyndt. Det er lavet med en naturlig og diskret pasform. Derudover kan du benytte den selvklæbende tape til at holde ammeindlægget fast.

  Mellemlaget er absorberende polymer, som trækker mælken væk fra det inderste lag. Dermed bevarer indlægget huden tør. Det yderste lag forhindrer udsivning, så du ikke får modermælk på tøjet. Lansinohs ammeindlæg gør det muligt for huden at ånde igennem det.

  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  44,95 0,00 44,95 Gå til butikken

Generelt Information

Engangs- og genbrugelige ammeindlæg

Du kan både få ammeindlæg, der er beregnet til genbrug og til enkelt brug. Ammeindlæg til genbrug er ofte i uld eller silke. Disse indlæg kan hurtigt vaske, og efter tørring er de klar til brug igen. Genbrugelige ammeindlæg i uld og silke har som regel også en fordel ved at de er varme at bruge. I kolde perioder kan det derfor være en fordel, så du kan undgå brystinfektion. Derudover har uldammeindlæg en evne til at fjerne væske fra brystet. Så hvis du lækker fra dine bryster, kan du også bruge ammeindlæggene til at undgå brystsvamp, da brystet ikke bør være vådt hele tiden.

Engangsammeindlæg er også ideelle til lækning af modermælk. De er ofte lavet i materiale, som absorberer væsken, og hurtigt fjerne væsken fra det inderste lag. Det yderste lag af et engangsammeindlæg er ofte lavet af materiale lignende plastik, som forhindrer mælkeudsivning, og dermed beskytter dit tøj. Derudover er nogle engangsammeindlæg også lavet med selvklæbende tape, som hjælper med at holde ammeindlægget på plads.

Hvis du lækker meget modermælk, kan du sagtens benytte begge løsninger. Brug engangsammeindlæg inderst, så det hurtigt fjerne væsken og sørger for at modermælken ikke siver ud. Brug et varmt uld eller silke ammeindlæg herover, som holder dit bryst varmt.

Forskellige behov

Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget der er behov for ammeindlæg. Nogle kvinder lækker slet ikke, nogle kvinder lækker kun modermælk nogle gange, og andre kvinder lækker meget modermælk. Hvis du har en tendens til kun at lægge i perioder, så bør du altid have engangs ammeindlæg på dig til hurtigt brug.

Som regel er behovet for ammeindlæg størst i starten af ammeforløbet. Når mælken produceres efter fødslen, så overproducerer brysterne som regel indtil de finder en balance imellem dit barns behov og produktionen. Hvis overproduktionen fortsætter, så kan du med fordel bruge genbrugelige ammeindlæg af uld eller silke. Det handler om at holde brystet varmt på trods af at det ofte vil have modermælk på sig udenpå brystet. På den måde vil du nedsætte risikoen for brystbetændelse ved at holde brystet varmt og fri for fugt.

Hvis du har meget overproduktion, eller du ammer i den kolde vinter, så kan du med fordel benytte både engangs og genbrugelige ammeindlæg. Det genbrugelig ammeindlæg lægges udenpå engangs, så det er kun er engangs ammeindlæg, der bliver vådt, men ammeindlægget af uld eller silke sørger for at holde brystet varmt.

Vaskeanvisning

Det er vigtigt at vaske sine ammeindlæg korrekt. Det gælder især ammeindlæg lavet af uld, da forkert vask kan ødelægge ammeindlæggets evne til at holde brystet varmt. Men det er nemt at vaske sine indlæg.

Du kan eksempelvis tage dine ammeindlæg med i bad, og vaske dem i en god sæbe, gerne neutral. Dernæst vrider du dem forsigtigt, og lægger dem til at tørre et varmt sted. Så er de hurtigt klar til brug igen.

Ellers kan du benytte dig af vaskemaskinens uldprogram. Det er et specielt program, som vasker forsigtigt, og dermed ikke ødelægger stoffets struktur og evne. Husk at benytte uldvaskemiddel til dette. Når vasken er færdig, finder du et varmt sted, hvor de kan tørre. Det kan eksempelvis være radiatoren.

På denne måde sikrer du dig, at du har bedst brug af dine ammeindlæg.

Brystvortecreme

Amning kan være hårdt arbejde, og det går ud over brysterne. Især i starten hvor brysterne skal vænne sig til dens nye arbejdsfunktion, kan brystvorten være ekstra udsatte. Amning kan derfor give ømhed, sår og revner, som man som mor gerne vil af med, da brysterne som regel ikke får en lang tid til at hele før næste måltid.

I de situationer kan man med fordel benytte sig af brystvortecreme. Det kan lindre smerterne, og hjælpe sår og revner med heling. Brystvortecreme behøver som regel ikke vaskes af, men du skal huske ikke at dække dine bryster til, når de er våde. Det kan desværre gøre situationen værre, og give dig brystsvamp.

Brystskaller eller ammebrikker

Brystskaller, også kaldet ammebrikker, er små skaller lavet af plastik, som kan beskytte et sårbart bryst under amning. Skallerne er formet som det yderste af brystet, og kan fås i flere størrelser, så det passer til netop dit bryst. Når dit barn skal ammes, sætter du skallen på brystet. Skallen holder meget tæt på dit bryst, så barnets sugeevne bliver ikke forværret, men skallen tager den største sugekraft. Derudover suger barnet heller ikke direkte på brystvorten, hvilket er en stor hjælp, hvis man er plaget af sår og revner.

Brystskaller eller ammebrikker kan være en stor hjælp til både sårbare bryster og til at hjælpe med at hele brysterne under sygdom.