Kokkekniv test – Find den rette

Uanset om man er professionel kok eller om man blot er en glad amatør, der gerne vil forbedre sine evner ud i det kulinariske, så er det vigtigt, at man har det rette udstyr. Fælles for alle håndværk i verden er, at hvis man ikke har det rette værktøj, så kan man næppe levere et ordentligt resultat. Derfor skal du sørge for, at du ikke går på kompromis med kvaliteten eller køber noget billigt skrammel, når du skal handle ind til køkkenet. Ellers risikerer du blot, at du skal skifte det hele ud igen om et par år. Gør det rigtigt første gang og du kan have køkkengrej, der holder i mange år. Dette gælder især når det kommer til knive i høj kvalitet.

Produkter

  • Gou kokkekniv

    3.245,00DKK

    Gode kokkeknive findes i alle prisklasser og kvalitetsklasser, men der kommer et tidspunkt, hvor man er træt af de billige løsninger og vil have noget i den absolutte verdensklasse. Men en Gou kokkekniv fra den Japanske knivfabrikant Yaxell, er man sikret en kniv i topklasse. Der er ingen smalle steder og intet er overlad til tilfældighederne.

    Kokkekniven Gou er fremstiller efter stolte håndværkstraditioner i 101 lag damaskusstål. Det er med til at give kniven et helt enestående udseende og en flot klinge. Men det er ikke blot udseende, for med de 101 lag højkarbon stål, får man en kniv så stærk, holdbar og smidig som man aldrig nogensinde har set det før. Hvis man kun vil have det bedste og ikke er bange for at betale det som det koster, så skal man anskaffe sig en Yaxell Gou kokkekniv.

    Yaxell blev grundlagt i 1932 i Japan, hvor de fremstillede lommeknive, og allerede dengang blev de rost for deres høje kvalitet og stærke klinger. Sidenhen har de så udvidet til kokkeknive og dermed sat sit tungt på tronen som en af de bedste og mest eksklusive knivfabrikanter i verden. Gou kokkekniven er i en klasse helt for sig selv og hvis man køber den, så kan man være helt sikker på, at man aldrig vil nøjes med noget ringere igen.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    3.245,00 3.245,00
    Gå til forhandler
  • Vi fortsætter den danske linje med en helt unik kniv fra Scanpan, nemlig Damastahl kokkekniven. Damastahl kollektionen er en samling af knive, der er fremstillet efter stolte smedetraditioner. Den legendariske Damaskusteknik, som man i gamle dage benyttede til sværd og våben, er blevet et sandt kendetegn for god smedekunst. Det gælder også når det kommer til køkkenknive.

    Hvordan den enestående smedeteknik er opstået er tabt i fortiden, men hvad man ved er, at knive smedet med denne teknik er både enestående smukke og helt utroligt stærke. Du kan nu selv eje en Damaskuskniv med Damastahl kokkekniven, der er smedet af 33 lag stål, hvilket giver et utroligt stærkt, holdbart og smukt blad.

    Uanset om du skal hakke, skære, snitte eller noget helt andet, så kan du være sikker på, at du med en Damastahl kniv fra Scanpan har fået en kniv, der er smedet efter de stolteste traditioner og med øje for detaljerne. Håndtaget er ergonomisk forme, så kniven ligger sikkert og godt i hånden, hvilket er vigtigt, da æggen er skarp som et barberblad selv efter lang tids brug. En Damastahl er dansk design, der ikke blot er en funktionel kniv men også et sandt kunstværk.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    824,25 824,25
    Gå til forhandler
  • Det er dog ikke kun i udlandet, at de kan finde ud af det med gode knive. Danske designere har i mange år været med på bølgen og det har resulteret i en helt enestående kniv fra Stelton. Stelton har altid været ensbetydende med høj kvalitet og flot design, hvisket da også kommer tydeligt til udtryk i den smukke Pure Black kokkekniv.

    Pure Black kniven er fremstillet i rustfrit chromiumstål, der sikrer, at du får en hård kniv, der beholder sin skarphed selv efter lang tids brug. Kniven er coatet med matsort belægning, der gør at kniven er stilren og hygiejnisk. Fordi Pure Black kokkekniven er fremstillet i et eneste stykke stål, er du sikret en kniv med et meget minimalistisk design. Der er ingen samlinger eller lignende, hvor bakterier kan sætte sig, hvilket gør Stelton Pure Black til en af de mest hygiejniske knive på vores liste.

    Rengøring er så et som en leg, fordi den specielle coating forhindrer skidt i at sidde fast. Desuden har man glimrende styr på kniven, fordi coatingen sørger for et godt og solidt greb, selv når kniven er våd. Så vil du have en stilren kniv, der er både praktisk og fremstillet af danske designere, så er en Stelton Pure Black kokkekniv det helt rette valg for dig.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    569,95 569,95
    Gå til forhandler
  • Man ikke snakke om gode kokkeknive uden at komme en tur forbi det tyske mærke Zwilling. Uanset hvilken kok du spørger, så vil de sige det samme: Du kan ikke gå galt i byen med en Zwilling kniv. Som vi sagde tidligere så er der ikke én kniv der passer alle, og det ved de hos Zwilling. Derfor har de lavet en lang række knivserier, der alle har forskellige designs og kvaliteter. Det gør at man nemt kan finde en god kniv, uanset hvad man foretrækker.

    Gourmet serien af køkkenknive fra Zwilling er en glimrende løsning, hvis man ønsker kvalitet i verdensklasse men til en pris, hvor alle kan være med. Det er en solid kniv, der uden problemer løser alle de opgaver, du kunne finde på at udsætte den for. Gourmetkniven er i det klassiske design, med det sorte håndtag og nitterne, hvilket vil pryde ethvert køkken. Bladet er fremstillet ud fra en ganske særlig stålformel, der forhindrer slitage og korrosion. Det betyder at du, så længe du vedligeholder den korrekt, kan nyde din Zwilling Gourmet kokkekniv i mange år.

    Det er tysk håndværk når det er bedst, med en stærk kurvet æg, solidt design og en god vægt. Man kan mærke, at det er godt kram og tysk på den gode måde.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    Coop.dk 499,00 528,00
    Gå til forhandler
  • Når det kommer til at fremstille gode knive i højkvalitets stål. Men når det kommer til keramiske knive, så er udvalget pludselig langt mere begrænset. Keramiske kokkeknive har i de senere år vundet stort ind på knivmarkedet, fordi de har en lang række fordele, som skiller dem ud fra mængden af stålknive. Man kunne blive fristet til at tro, at det blot var en dille, men fordelene gør at de er kommet for at blive.

    En keramisk kniv er uhyggeligt skarp og er næsten umulig at slide op. Det gør at du får meget kniv for pengene, da den ikke skal udskiftet de næste mange år. Den keramiske kokkekniv fra Liveon udmærker sig ved, at den ikke afgiver hverken duft eller smag til det man skærer, hvilket eller kan være et problem med stålknive. Desuden er det en utroligt hygiejnisk form for kniv, der let kan rengøres og ikke døjer korrosion.

    Den gode balance og smarte udseende gør Liveon Kokkeknive til en pryd i enhver seriøs koks arsenal. Den kan benyttes til både kød, fisk og grøntsager uden problemer. Man vil især opleve, at tingene ikke hænger fast når man snitter dem, som man ellers så tit oplever, når man hakker grøntsager.

    Med til en Liveon keramisk kokkekniv hører der også en praktisk plasthætte, der beskytter både kniven, men i den grad også dine fingre, når kniven ikke er i brug.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    199,00 238,00
    Gå til forhandler
  • Hvis det skal være eksotisk og fra det fjerne østen, så er en Santokukniv lige noget for dig. Det er den typiske japanske kokkekniv, som er blevet så populær herhjemme. Med sit brede, tynde blad er kniven typisk uhyggeligt skarp og yders velegnet til at snitte grøntsager med.

    Sensei serien fra Fiskars er godt håndværk, der trods sine finske rødder, lever fuldt op til de japanske knivfabrikanter. Fiskars har i mange år været en favorit herhjemme i Danmark. Især deres sakse har solgt godt på det danske marked. Derfor bør det være en selvfølge, at de også kan lave gode knive.

    Santokukniven fra Fiskars Sensei kollektion er udstyret med luftskærer, der gør at tingene ikke hænger fast på kniven og den skærer nemmere gennem råvarerne. Knivens materiale er meget hårdt, hvilket er med til at bibeholde dens skarphed, som er den største fordel ved en Santokukniv. Det skridsikre softtouch håndtag gør, at kniven er behagelig at holde ved, men sikrer også at den ikke glider i dit greb. På den måde er du sikret, en prima kniv, der er sikker at arbejde med.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    499,95 538,95
    Gå til forhandler
    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
  • Nogle gange skal man have noget enkelt og effektivt, uden en masse prangende tilbehør. Det gælder især, når det kommer til gode kokkeknive. Det er derfor, at man bestemt ikke bør ignorere en gammel tysk knivfabrikant som Dick. I over 200 år har de fremstillet knive og andre stålvarer af den allerhøjeste kvalitet.

    Dette gør at du med en Premier Plus kokkekniv fra Dick er sikret et stykke køkkenværktøj, der vil følge dig gennem hele dit liv, hvis du passer ordentligt på det. Det er ikke bare en smart kniv, som man giver til en der ikke forstår at sætte pris på den.

    Kniven fås i flere længder, så du kan finde en, der passer lige nøjagtigt til dine behov. Med et tungt bryst er der tale om en kniv med gods i. Det betyder, at du som kok ikke skal presse og anstrenge dig for at få kniven gennem råvarerne. Dens vægt får den til at glide gennem som var det smør. Premier Plus kokkekniven egner sig helt enestående til at hakke med, da den har det krummeblad, der kendetegner tyske kokkeknive og kombineret med vægten har du et fremragende instrument til din knivsamling.

    Forhandler Pris Totalpris Trustpilot Læs mere
    695,00 695,00
    Gå til forhandler

Generelt Information

Kokkekniven er dit vigtigste værktøj

Enhver professionel kok vil fortælle dig, at der ikke er noget værktøj i hele køkkenet, der er vigtigere end din gode kokkekniv, så derfor må du ikke gå på kompromis, men vælge det bedste af det bedste. En god kokkekniv skal være som en god dansepartner. Let og elegant. Men der er stor forskel på, hvad der føles godt for forskellige hænder, så bare fordi en kniv er dyr og har et kendt navn, bliver den ikke nødvendigvis den rette til dig.

Når du begynder at lede efter en god kokkekniv, som vil gøre dine hakke, snitte og skæreopgaver langt behageligere, så er det altafgørende, at du finder en kniv der passer til din personlige præferencer. Husk at der ikke findes én kniv, der passer til alle hænder, så tag dig god tid og find den helt rette kokkekniv til dine behov. Det kan sagtens tage noget tid, men når først den er der, så er du ikke i tvivl.

Hvordan finder man den rette kniv?

Først og fremmest så er det en rigtig god ide at besøge nogle butikker, hvor du kan mærke de mange forskellige knive i dine egne hænder. Det betyder dog ikke, at du skal købe kniven i den butik, da man oftest kan finde den samme kniv online til en bedre pris, men det er stadig en god idé at føle først.

Når du er ude og prøve knive, så hav et åbent sind og kigge ikke på prisskiltet. En god kniv vil følge dig i så mange år, at det ikke betyder noget om den kostet 1000kr mere eller mindre. Prøv dig stille og roligt frem og træf så dit valg når du føler, at du har fundet det rette.

Test din nye kniv

Det vil være optimalt, hvis du har muligheden for at teste kniven hjemme. Så længe du ikke laver hakker i bladet eller andre permanente skader, så burde du kunne bytte den, hvis det ikke er den rette for dig. Vi anbefaler, at du tester kniven på forskellige måder.

  • Hak persille
  • Hak et løg i tern
  • Skær gulerødder i tynde strimler
  • Skær en melon ud

En god kniv skulle nemt kunne klare alle disse opgaver og hvis den føles rigtig når du tester den, så er det sikkert den rette kniv for dig.

Hvad skal du lede efter i en god kokkekniv?

Så snart du får en god kokkekniv i hånden, burde du kunne få en fornemmelse om, hvorvidt det er kniven for dig. Du kan nemt mærke om den passer til din hånd, da den skal ligge naturligt og føles som en forlængelse af din hånd. Den skal give dig en følelse af selvsikkerhed, ikke frygt for at skære dig. Men føles den forkert i hånden, så læg den fra dig og led videre. Der er heldigvis mange forskellige kokkekniv modeller, så der er også en til dig. Føles kniven god i hånden, så begynde at bevæge den. Lav nogle skære og hakkebevægelser, så du kan få fornemmelsen af hvordan kniven reagerer.

Der er tre ting, der primært har indflydelse på hvorvidt en kniv føles rigtig for dig.

  • Knivens vægt: Du kommer til at prøve mange forskellige knive før du finder den, der er helt rigtigt for dig og har den rette vægt. Når det kommer til vægten på en god kniv, så er der flere forskellige meninger om sagen. Nogen kokke mener at en tung kniv er det bedste, fordi den skærer nemmere gennem maden på grund af vægten. Andre foretrækker de lette knive, fordi de giver mulighed for at håndtere kniven lettere og mere elegant. Der er ikke nogen af disse meninger, der er forkert. Det hele handler om personlige præferencer.
  • Balancen: Knivens balance i hånden er 100% afhængig af brugeren. Der er ikke rigtigt nogen retningslinjer, som man kan fælge, da alle mennesker har forskellige hænder og forskellige præferencer. Du kan bedømme balancen på en kniv ved at tage den i et fast greb. Hvis den føles ubehagelig i hånden og vægten hælder enden frem mod bladet eller tilbage mod grebet, så er det ikke den rette kniv for dig. En ubalanceret kniv vil kræve mere arbejde fra din side af og dermed give større risiko for fejl. Side til side balancen er også vigtig. Dette kan du mærke når du presser kniven mod en bordplade. Hvis kniven føles stabil, så er den velbalanceret til dig og din hånd.
  • Størrelsen: En 8 tommers kokkekniv er favoritten hos de fleste hjemmekokke, da den er meget alsidig og har en størrelse, man nemt kan håndtere. En 10 tommers kniv kan føles yderst intimiderende for især nye kokke, da dens størrelse er noget længere en man er vant til. En 6 tommers kokkekniv føles let og kan nemt styres lidt ligesom en urtekniv, men det korte blad gør den uegnet større skæreopgaver, som at dele en vandmelon f.eks.

Knivens anatomi

De fleste der ikke er vant til at bruge kokkeknive af høj kvalitet er nok heller ikke klar over, at knivens anatomi er afgørende for, hvor god den er for den enkelte. For en amatør består kniven sikker bare af et greb og et blad. Men for rigtige kendere, er der mange aspekter af kniven, som er afgørende, for at man kan vælge den helt rette. Vi har lavet en lille oversigt, der fortæller dig lidt om en kokkeknivs opbygning.

  • Håndtaget: Et godt knivhåndtag er et, der føles sikker og fast i din hånd. Det bør ikke være nødvendigt at knuge grebet og det må heller ikke føles glat når kniven bliver våd. Der skal være plads under håndtaget, så du ikke slår knoerne mod bordet, når der hakkes og skæres (Knivens blad er afgørende her). Nogle knive har formede håndtag, der burde følge håndens form, men for mange føles det unaturligt og usikkert. Find det håndtag der passer dig bedst, da det er noget af det vigtigste for at håndtere kniven sikkert.
  • Brystet: Stedet hvor håndtag og blad mødes kaldes typisk for brystet og er det tykkeste punkt på kniven. Brystet tilfører kniven vægt og stabilitet, og fungerer desuden som værn for dine fingre. Nogle smedede knive har et bryst, der ikke går langs hele bladets højde og især japanske kokkeknive har slet intet bryst. Fordelen ved ikke at have noget bryst er, at du kan slibe kniven langs hele bladet uden problemer.
  • Hælen: Medmindre det er en japansk kokkekniv, så er hælen det bredeste og tykkeste punkt på knivsæggen. Det er til opgaver, der kræver mere råstyrke, såsom hakke gennem sener på fjerkræ eller skallen på melon. Vær opmærksom på om kniven vugger, når du hakker ned på hælen. Der må hverken være for megen eller for lidt vuggen. Som med alt andet, når det kommer til kokkeknive, så varierer det fra person til person.
  • Ryggen: Dette er toppen på bladet og har oftest en flad, kantet form. Vær her opmærksom på om ryggen har en glat eller ru overflade, da det kan irritere din skærehånd. Ryggen på en god kniv bør også blive tyndere ud mod spidsen, da en tyk knivspids er hårdere at arbejde med.
  • Æggen: En god kniv bør være skarp fra det øjeblik, hvor du køber den. Du kan evaluere knivens skarphed ved at skære gennem et stykke papir. En meget skarp kniv burde glide lige igennem papiret. Vær opmærksom på æggens form, da en let kurvet æg vil give dig mulighed for at vugge kniven og gøre hakkeopgaverne langt nemmere.

Den japanske kokkekniv

Det vi har gennemgået ovenfor er det, der typisk kaldes for en tysk kokkekniv. Formen, opbygningen og stilen er den som de fleste mennesker kender og har i deres køkken. Det er en meget alsidig form for kniv, der kan benyttes til næsten alt.

Men der er andre typer af knive og vi nævne den japanske kokkekniv tidligere. Der er ved at opstå en trend, hvor alle vil have japanske kokkeknive og selv mange af de kendte tyske brands, er begyndt at lave japanske knive.

En japansk kokke kniv er kendetegnet ved, at den er lettere og har et tyndere blad end de tyske. Dette betyder, at den er nem at manøvrere og gør den velegnet til at snitte med. Med det tynde blad har den også en tendens til at være meget skarp.

Men trods sin skarphed er en japansk kokkekniv ikke det rette redskab til at skære en kylling med eller produkter med tykke skaller. Dette er fordi den mangler den tunge hæl, som gør en tysk kokkekniv tungere og mere alsidig. Da bladet er meget lige i forhold til en tysk kniv, så er der heller ikke mulighed for at vugge bladet ved hakkeopgaver. En japansk kokkekniv er et enestående redskab, som alle bør have i deres køkken, men den kan aldrig erstatte en alsidig god tysk kniv.

Pas godt på din nye kniv

Når man har betalt en mindre formue for en god kniv, så er det af yderste vigtighed, at man sørger for at passe godt på den. Med den rette vedligeholdelse, så kan en god kokkekniv følge dig i mange år og endda gå i arv. Men ligeledes kan misligholdelse ødelægge kniven hurtigt og uopretteligt, så sørg for at være god ved den.

Der er en lang række punkter som man bør følge, hvis man gerne vil give sin kokkekniv et godt og langt liv. Vi har samlet en række af de allervigtigste herunder, så du kan undgå begynderfejl, der typisk ender med at du skal købe nye knive.

  • Brug altid overflader, der kan give sig såsom træ eller plastik. Undgå for alt i verden overfalder som metal, sten eller glas. Generelt er rådet at undgå overfalder der ikke kan give sig, da det slider på æggen og kan gøre kniven døv ved længere tids brug. I værste fald kan du risikere, at der kommer hakker i æggen, hvilket kan være en permanent skade.
  • Brug aldrig din kniv til at hakke gennem led på en kalkun eller til at skære frossen småkagedej. Generelt skal du ikke benytte din kniv til frosne råvarer, da det slider på bladet. Det er et fint fremstillet instrument, der fortjener bedre, ikke en kødøkse eller lignende.
  • Læg aldrig en fin kokkekniv i blød og slet ikke i vand med madrester og lignende. Det kan godt være at producenten siger, at kniven er rustfri, men alle de bakterier, der er i vandet kan sagtens få æggen til at ruste eller nedbryde den.
  • Fine kokkeknive er bandlyst fra opvaskemaskinen, uanset hvad producenten siger. Det tager ikke så lang tid at vaske den i hånden og det er noget, der kan forlænge knivens levetid betragteligt.
  • Opbevar aldrig en kokkekniv i en skuffe, hvor den ligger og rasler sammen med andre ting. Det slider på æggen og kan lave mærker på kniven. Sørg for at have en knivblok eller lignende opbevaringsplads.
  • Sørg for at du får slebet din kniv ofte og af en der ved, hvordan man skal gøre det. Forkert slibning kan gøre stor skade på æggen og gør faktisk kniven farligere at arbejde med.

Med den rette vedligeholdelse kan du sikre dig, at dine dyre kokkeknive holder i mange år og at de bevarer deres finde æg. Der er ikke noget værre, end at have betalt en mindre formue for en kniv, for så at se den gå til i løbet af et par år.

Den helt rigtige kniv

Det at skaffe en god kokkekniv, kan være en revolutionerende ting i dit liv som amatørkok. Hvis du har været vant til de billige knive fra supermarkedet og aldrig oplevet gælden ved, at holde et fint fremstillet stykke stål mellem hænderne, så vær forberedt på en overraskelse. Du kan mærke det med det samme, når du finder kniven. Kniven som skal være dit vigtigste redskab i køkkenet mange år frem, og som skal tage dig et niveau højere op. Fra amatørkok til en ægte gourmet, der nyder sit håndværk og kæler for alle detaljer.

2017-05-07T22:32:03+00:00Bolig|